Šta je granulat plastike i za šta se sve koristi
Arrow backNazad

Šta je granulat plastike i za šta se sve koristi

18 jul 2022

U današnje vreme plastika je svuda prisutna. Od nje se pravi veliki broj stvari, od ambalaže za različite proizvode, posuđa, pa do delova za mašine. Zato granulat plastike ima veoma važnu ulogu u zadovoljavanju potreba industrije proizvodnje plastičnih proizvoda.

Šta je granulat plastike?

Plastične granule su uobičajeni oblik isporuke termoplastičnih materijala koji se koriste u industriji prerade plastike. One su rastresit materijal nalik pesku ili šljunku, a ovaj oblik olakšava i pojednostavljuje njihov transport.

Plastične granule se dobijaju reciklažom otpadnog plastičnog materijala koji se prikuplja iz različitih izvora, a zatim odvaja prema klasi, boji i kvalitetu. U daljem procesu, ovi otpadni plastični materijali se čiste i peru vodom pre dalje obrade i potom mašinski sitne. Na ovaj način dobiven materijal stavlja se u ekstruder gde se topi kako bi se dobile grudvice granula. U narednom koraku grudvice odlaze u mašinu za mlevenje kako bi se dobile granule koje se pakuju u vreće i potom koriste za dalje potrebe.

Za šta se sve koristi granulat plastike

Plastične granule koje su dobijene putem reciklaže dalje se mogu koristiti za proizvodnju omota za pakovanje, vreća za nošenje, kanti, šoljica, plastičnih profila itd.

Glavni razlog zašto se plastika još uvek koristi je to što ima mnogo legitimnih primena. Već je poznato da je plastika veoma izdržljiva i da se lako može oblikovati u zavisnosti od potreba. Upravo ove osobine učinile su da plastika ima veliki broj aplikacija u svakoj industriji.

Plastične granule su, tako, pronašle svoju primenu u auto industriji, proizvodnji mikročipova, modnoj industriji…

Takođe, upotreba plastike je značajna i u medicini. Recimo, plastične bočice se koriste prilikom uzimanja uzoraka krvi ili urina, zaštitne rukavice su takođe proizvedene od plastike. Njena upotreba je od značaja i u različitim istraživanjima budući da plastične posude sprečavaju širenje infekcija i kontaminacije, a da postoji veoma malo alternativnih materijala za ovu svrhu koji ne pružaju jednak učinak kao plastika.

Reciklaža i prodaja na jednom mestu

Kompanija Jugo-impex bavi se izmedju ostalog i reciklažom kablova. Jedan od proizvoda reciklaže kablova je i mleveni-meki pvc koji se može koristiti u proizvodnji regranulata ili direktno u proizvodnji odredjenih plastičnih proizvoda.