Gde kupiti bakar za prskanje voća?
Arrow backNazad

Gde kupiti bakar za prskanje voća?

20 jun 2022

U svetu voćarstva, vinogradarstva i organske proizvodnje bakar je jedan od ključnih sastojka. Bakar II sulfat pripremljen po posebnoj recepturi budući da vašim sadnicama omogućava da rastu bez smetnji. Ono što je važno znati jeste da se bakar možes koristiti na više načina, čak i preventivno.

Bakar kao Plavi kamen

Preparati na bazi bakra u obliku bakar II sulfata, bakar hlorida, bakar hidroksida deluju povoljno na bolesti koje zahvataju jabuke, kruške, breskve šljive, višnje, trešnje, kajsije, kupine, maline, jagode i vinovu lozu.

Najpoznatiji preparat napravljen od bakra je Plavi kamen. U pitanju je neorgansko jedinjenje bakar II sulfata i predstavlja najvažniju so bakra. Ovo je jedno od najčešće upotrebljavanih sredstava jer sprečava klijanje spora gljiva na takav način da gljive ne stvaraju otpornost na ovu materiju.

Prolećni tretman

U novoj kalendarskoj godini čim vremenske prilike dozvole, početkom proleća radi se preventivna zaštita voćaka od bolesti lista, ploda i razvoja insekata. Bakar je u ovim situacijama idealan jer se može kombinovati za rezanjem voća. Voće može biti tretirano i pre i posle rezanja.

Bitno je bakar upotrebiti pre bubrenja pupoljaka jer će ih u suprotnom spaliti.
Sami možete napraviti smesu ili kupiti gotov preparat. Ako sami pravite smesu, bitno je da dobro procenite količinu bakra po kilogramu. Na ovaj način možete dobiti proizvod i kvalitetniji od kupovnog jer za proizvodnju materije za prskanje možete nabaviti izuzetno kvalitetan bakar.

Jesenje prskanje

Najbolji prinos daje voće koje je tretirano u jesenjem periodu. Kada počne da opada lišće i opadne više od pola, a vremenske prilike obezbeđuju temperature iznad 5⁰C preporučuje se tretiranje bakarnim preparatima.

Bakar je vrlo bitan sastojak pripreme voćki za zimu. Poželjno je voće dobro tretirati kombinacijom parafinskog ulja i bakra. Značaj bakra u ovom tretmanu ogleda se u njegovoj antifungicidnoj funkciji gde štiti od gljivičnih oboljenja. Ovu materiju za prskanje možete pripremiti sami, bitno je da imate samo kvalitetan bakar.

Gde kupiti bakar za prskanje voća

Od ključnog značaja za pripremu kvalitetnih supstrata za tretiranje vaših zasada je da bakar bude dobrog kvaliteta. Upravo takav bakar najboljeg kvaliteta možete kupiti u kompaniji Jugo-Impex. Kompanija sa iskustvom dugim 30 godina poseduje licencu za proizvodnju najkvalitetnijeg bakra iz koga se može napraviti najkvalitetnija materija za prskanje vaših zasada. U okviru kompanije preradom sirovine bakra dobija se ekspandirana bakarna granula koja omogućava najbolju proizvodnju plavog kamena i na taj način najbolje štiti vaše sadnice.