Vodič za reciklažu: šta, kako i gde možete reciklirati i doprineti očuvanju životne sredine
Arrow backNazad

Vodič za reciklažu: šta, kako i gde možete reciklirati i doprineti očuvanju životne sredine

23 avg 2022

Verovatno ste se nekad zabrinuli za životnu sredinu i pomislili kako da je sačuvate. Sigurno ste došli do zaključka da je reciklaža idealan način da svaki pojedinac brine o životnoj sredini, malim doprinosom svakog od nas činimo da naša okolina bude zdravija i čistija. U nastavku pročitajte šta sve možete reciklirati i na koji način možete zaštititi životnu okolinu.

Malim koracima do očuvanja životne sredine

Sigurno u kući imate jednokratne plastične čaše, slamčice i gomilu plastičnih kesa. Ove stvari koje gomilamo u kući na žalost imaju veoma loš uticaj na životnu sredinu, teško se razgrađuju u veoma dugom vremenskom intervalu i otpuštaju štetne materije. Štetne materije dospevaju u zemljište i vodu. U tako zagađenoj zemlji rastu biljke koje jedemo i na taj način hranom i pićem u sebe unosimo štetne sastojke.

Vrlo malom promenom navika i sitnim koracima za svakog od nas, možemo preduprediti ovaj proces i zaštititi i sebe i generacije koje dolaze.

Plastične jednokratne čaše možete zameniti papirnim. One pored toga što se njihovom razgradnjom ne zagađuje priroda mogu biti reciklirane. Na isti način možete zameniti i plastične slamčice. Na tržištu postoji više eco friendly solucija, možete kupiti papirne ili metalne koje mogu uz pravilno održavanje trajati večno. Steknite naviku da sa sobom nosite ceger umesto da svaki put na kasi kupite plastičnu kesu. Ceger može biti odličan modni izbor sa toliko prednosti. Ne zagađuje okolinu, može se koristiti mnogo puta, može da se opere, može biti željenog dizajna, mali je i staje u svaku torbu ili džep, a na kraju je i on deo stvari koje se mogu reciklirati, jer tekstil takođe može biti recikliran.

Sortirajte otpad

Bilo da živite u kući ili stanu možete organizovati otpad koji će kasnije biti recikliran.

Ukoliko živite u kući od nadležnog državnog organa možete zatražiti dostavu posebnih kanti za razvrstavanje otpada, dok u urbanijoj sredini postoje posebni kontejneri za reciklažu.

Osnovna podela otpada kod recikliranja je na papir i karton, staklo, metal i plastiku. Na tržištu postoje i posebne kante za smeće podeljene na pregrade kako bi vam bilo lakše da u svom prostoru organizujete otpad.

Šta sve može da se reciklira

Mnogo toga što svakodnevno koristite zapravo može biti reciklirano. Sva ambalaža od sokova, jogurta i mleka može biti reciklirana. Sva ambalaža kućne hemije sa oznakom PET može biti reciklirana kao i staklene flaše i tegle mogu biti reciklirane.

Takođe, ambalaža od kozmetičkih proizvoda može biti reciklirana, zatim konzerve, limenke i ostala ambalaža koja je od aluminijuma, stare sveske, ispisan papir, novine, časopisi, lifleti, kartonska ambalaža.

Sve što je potrebno jeste da, nakon upotrebe, ambalažu odložite u kantu namenjenu materijalu od kog je proizvedena.

Reciklaža hrane- kompost

Da li ste znali da čak i ostatke hrane možete reciklirati. Kompost je smesa koja predstavlja bio đubrivo, a nastaje upravo reciklažom hrane. U kućnim uslovima u dvorištu ili na terasi možete postaviti kanister vama odgovarajuće veličine i u njega ćete odlagati kore od voća i povrća, ljuske od jaja, karton, lišće, vodu. Mešavinu bi trebalo povremeno promešati i usitniti, a može biti vrlo korisna ukoliko imate biljke.

Bilo da imate biljke u dvorištu ili na terasi ova mešavina je savršena prihrana za njih.

Kako reciklirati tekstil

Imate gomile starih stvari koje nisu u dovoljno dobrom stanju da biste ih donirali i ne znate šta sa njima. Reciklirajte ih!

Mnogi trgovinski lanci imaju program reciklaže tekstila. Sve što je potrebno da uradite je da svoju staru odeću odnesete do obližnjeg tržnog centra i pronađete radnju koja vrši reciklažu. Na ovaj način čistite svoj plakar i štitite životnu sredinu.

Reciklomati

U Beogradu, ali i u drugim većim gradovima u Srbiji, postavljeni su reciklomati. Uloga ovih sjajnih sprava je da na lak i jednostavan način razvrstate otpad, a pritom u mogućnosti ste da zaradite novac ili ga donirate.

Postoje dva tipa reciklomata. Na jednom ubačena ambalaža se pretvara u hranu za životnje lutalice, a drugi nude drugačije vidove isplate. Prvi su postavljeni u velikim parkovima i funkcionišu po principu što, nakon što ubacite ambalažu, izbace određenu količinu hrane za životinje. Drugi tip reciklomata postavljen širom ulica po Srbiji i ima tri opcije. Nakon ubačene ambalaže imate opciju da dopunite kredit na kartici za prevoz, dopunite račun mobilnog telefona ili novac donirate fondaciji koja se bavi humanitarnim radom. Otpad koji se može razvrstavati u ovim reciklomatima su staklo, aluminijum i plastika.

Nadamo se da vam je ovaj tekst približio proces reciklaže i da ćete se odvažiti da promenite nešto u svojoj rutini i usvojite nove navike koje su dobre po životnu okolinu. Sve što vam treba za početak je malo dobre volje.

Reciklirajte, na taj način čuvate planetu za nove generacije!

Jugo-Impex stoji na raspolaganju svim kompanijama koje žele da recikliraju industrijski otpad, posebno onaj koji sadrži bakar.