Čemu služe bakarni blokovi i za šta se sve koriste
Arrow backNazad

Čemu služe bakarni blokovi i za šta se sve koriste

09 sep 2022

Bakar, u svom čistom obliku ili kao mešavina sa drugim elementima, je jedan od najkorišćenijih sirovina u različitim industrijama. U kombinaciji sa niklom, cinkom, kalajem i drugim elementima, bakar predstavlja osnovu za više od 400 legura, pri čemu je mesing najpoznatija i najjeftinija. Jedan od glavnih oblika u kojima se ovaj element proizvodi su bakarni blokovi koji se, daljom preradom, prilagođavaju različitim potrebama

Multifunkcionalnost bakarnih blokova

Jedinstvena kombinacija svojstava čini bakar pogodnim za širok spektar primena, od visokotehnoloških fabrika do jedinstvenog dizajnerskog nakita.

Visoka duktilnost i električna provodljivost čine bakar odličnim za upotrebu u električnim provodnicima, prekidačima, transformatorima i telekomunikacionoj opremi.

Visoka toplotna provodljivost bakra čini ovaj element pogodim za izradu izmenjivača toplote, radijatora, hladnjaka, posuđa i kuhinjskih aparata.

Antimikrobna svojstva su pogodna za upotrebu u kvakama, ogradama, rukohvatima i nakitu.

Otpornost na koroziju i vremenske uslove idealna je za upotrebu u krovovima, izlivanju, arhitektonskim akcentima, signalizacijama, osvetljenju, pejzažnim elementima, vodovodima, kuhinjskim i kupatilskim sudoperima, radnim pločama, aparatima za destilaciju i skulpturama.

Bakar se koristi u mnogim proizvodima i delovima koje svakodnevno koristimo, a energetski i ekonomski razvoj će nastaviti da podstiče povećanu potražnju za bakrom.

Bakar i komunikacije

Bakar i bakarni blokovi počeli su da zamenjuju aluminijum u izradi kompjuterskih čipova omogućavajući brži rad računara uz manju potrošnju energije, čime se postiže i duže trajanje samih komponenti mobilnih telefona i računara.

Upotreba bakarnih provodnika u čipu je poslednja karika u bakarnom lancu koji se sastoji od elektronske putanje podataka između korisnika i računara. Od spoljnih kablova i konektora do magistralnih puteva do štampanih ploča i utičnica.

Bakar takođe pomaže u isporuci interneta sve bržim i većim brzinama. Ako imate ADSL internet onda vezu ostvarujete preko bakarne žice.

I ne samo da se bakar može koristiti za slanje informacija, već i za sprečavanje da signali putuju tamo gde nisu željeni. Recimo, bakar se koristi za oblaganje objekata kada postoji potreba da se spreči mogućnost prisluškivanja spolja, budući da bakar ima sposobnost da blokira radio talase. Takođe, ovakve obloge se postavljaju i u prostorijama unutar bolnica u kojima se nalaze skeneri i rendgenske jedinice kako ne bi došlo do štetnog zračenja okoline.

Bakarni blokovi i industrija čiste energije

Kako se čitav svet okreće ka čistim izvorima energije javlja se potreba za boljim tehnologijama skladištenja energije i povećanu upotrebu električnih vozila, a u svim ovim slučajevima bakar je od neprocenjive vrednosti.

Recimo, prosečan automobil sadrži oko dva kilometra bakarne žice, a hibridno vozilo može sadržati i više od 50 kilograma bakra u sebi. Zato se može očekivati da će bakar biti sve traženiji kako se budu razvijale nove inovacije na polju čiste energije.

Reciklaža bakra i ekologija

Bakar je jedan od metala koji se najčešće i najlakše recikliraju. Uvek postoji potražnja za recikliranim bakrom, tako da svi neupotrebljivi ostaci ili strugotine od procesa mašinske obrade ili proizvodnje imaju novčanu vrednost kada se recikliraju.

Jugo-Impex je firma koja se bavi reciklažom bakra i proizvodnjom bakarnih blokova na najvišem nivou i uz poštovanje svih propisanih regulativa. Drugim rečima, ukoliko imate otpadni bakar ili vam je ova sirovina potrebna za dalju proizvodnju, Jugo-Impex je prava adresa za vas.